Snelders Sport

Snelders Sport, een begrip in Elst. Wat kun je daar nu nog over vertellen? Iedereen kent deze sportzaak in Elst aan de Dorpsstraat. Toch komen er tijdens het gesprek met eigenaar Richard Snelders aardige feiten op tafel.

Groei
Snelders Sport is geopend op 13 mei 1980 door de moeder van Richard, Marian Snelders. Haar man Ben, in en om Elst bekend als semi-prof bij Vitesse en AGOVV en trainer van vele amateur voetbalclubs stapt na de beëindiging van zijn actieve voetbalcarrière ook in de sportzaak. Na de twee uitbreidingen en diverse interne verbouwingen is Snelders Sport gegroeid van een winkel van 52 m2 tot 450 m2. In 2003 hebben Marian en Ben Snelders de zaak overgedragen aan zoon Richard en zijn echtgenote Ellen.

Goed assortiment en kennis van zaken
In de winkel is al meteen te zien dat tennis een belangrijke plaats inneemt bij Snelders Sport. Een groot deel staat vol met alle merken tennisrackets en ook kleding en tassen zijn volop te vinden. De medewerkers van Snelders zijn ook zeer kundig in het spannen van rackets. “Dat mag je met recht een specialiteit noemen, want dat gebeurt niet in elke sportzaak,” laat Richard weten.
Met twee grote voetbalclubs in Elst is het niet verrassend dat voetbalschoenen en andere voetbalbenodigdheden ook een belangrijke peiler zijn in de zaak. Verder zijn alle sporters in Elst en omstreken aan het goede adres aan de Dorpsstraat. Hockey, fitness en zwemmen en, voor Gemini niet geheel onbelangrijk, de zaalsporten zijn goed vertegenwoordigd in de winkel.
Volleyballers vinden bij Snelders Sport Elst een goed assortiment in zowel kleding als schoenen. Natuurlijk ontbreekt een goed advies van de deskundige medewerkers niet. Richard: “Ik vind het belangrijk dat onze medewerkers goed op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen in materiaal van kleding en schoeisel. Als het even kan gaan ze daarom naar cursussen en trainingen die vaak georganiseerd worden door de overkoepelende brancheorganisatie FGHS.”

De instelling in
De activiteiten van Snelders Sport beperken zich niet alleen tot de winkel aan de Dorpsstraat. Regelmatig bezoekt Richard verschillende klinieken, gevangenissen en instellingen als Radboud Universiteit Nijmegen en Gemeente Nijmegen. “Mensen in gevangenissen en gesloten inrichtingen kunnen niet naar buiten maar hebben wel behoefte aan sportkleding en schoenen. Sport is in deze instellingen heel belangrijk. We zijn dan ook altijd meer dan welkom. We gaan daar altijd met twee personen naar toe en nemen een vast assortiment mee.” Op de vraag of hij zich wel eens onveilig gevoeld heeft in een gevangenis antwoord Richard dat het nergens veiliger is. “Daar is zoveel bewaking en overal hangen camera’s, daar gebeurt niets!“

Elst op Stelten
Ook in Elst doet Snelders meer voor de gemeenschap. De zaak is lid van de Elster Ondernemers Vereniging (EOV). Richard heeft een tijd in het bestuur gezeten en houdt zich sinds drie jaar bezig met twee commissies namelijk de zuil op hoek Dorpsstraat en Rijksweg Zuid. De bedoeling is dat zoveel mogelijke leden van de EOV daarop adverteren. Ook worden daar de activiteiten als Koopzondagen en Braderieën aangekondigd. Ook zit Richard in de BraderieCommissie die ieder jaar op 2e Pinksterdag Elst op Stelten organiseert. Dit is een begrip in Elst en eigenlijk altijd heel druk bezocht.

Sponsoren en meedenken
De contacten met de sportverenigingen in Elst zijn heel belangrijk voor Snelders Sport. Zo is Hans Kesseleer (medewerker van het eerste uur en nu bedrijfsleider) de badmintonspecialist en goed thuis in de zaalsporten, Michel Penraat verzorgt de contacten met de voetbalclubs en Marcel Block is de tennisspecialist. Richard zelf is vooral thuis in de squashsport. “Wij denken mee met verenigingen, bedrukken kleding voor hen en sponsoren waar het kan,” zegt Richard. “Natuurlijk vinden wij het prettig dat de leden in onze winkel kopen, maar wij zijn ervan overtuigd dat sport en bewegen meer goede doelen dient. Het is een goede uitlaatklep voor jongeren die daardoor minder rondhangen en een beter sociaal netwerk op kunnen bouwen.” Richard vindt het belangrijk dat mensen iets hebben om naar toe te gaan. Dat is ook een van de redenen waarom Snelders het Winterfestijn sponsort. “In de winter was er niet veel te beleven in Elst. Nu is er volop sfeer en gezelligheid en dat juichen wij toe,” aldus Richard.